El control d’autoritats a Viquipèdia : cap a la suma de totes les citacions bibliogràfiques

Resum lliure de la presentació de Dario Taraborelli Building the sum of all human citations dins la xerrada  Wikipedia as the front matter to all research del 4 de desembre de 2015building-the-sum-of-all-human-citations-1-638 (1)

La Viquipèdia no es pot considerar ni de bon tros com la font de referència del coneixement humà amb la màxima autoritat dins internet.  Ara bé, el fet de poder remetre’s contínuament a fonts verificables la converteix en  un pont ideal entre les webs no validades i les validades. (1)

Enllaçar no deixa de ser un petit acte de generositat que envia el lector des del  lloc web on és troba cap a un altre, potser ben lluny, en el que se li mostren els fets del món d’una forma més digna de consideració. (2) Aquelles fonts que no siguin generoses en enllaços esdevenen autèntics topalls en la marxa de l’ecologia de la informació. Des d’aquest punt de vista es pot proposar una definició operativa d’autoritat: el darrer lloc que es visita quan s’està buscant una resposta. Si la resposta deixa satisfet, llavors s’acaba la seva cerca.(2) Per tant l’autoritat a la Viquipèdia no li vé per la seva “veritat”, si nó per la seva  “verificabilitat”.(3)

L’augment  constant  de la consulta de Viquipèdia, fomentada en gran part per  l’ús dels motors automàtics de cerca i els canvis d’hàbits dels usuaris, poden condicionar el manteniment  dels requisits mínims de verificabilitat de les referències de les seves entrades. De la mateixa manera l’augment de referències dificulta  el seu control,  l’ús de la forma idònea que no porti a ambigüitat. La necessitat d’increment de resposta no pot anar en detriment del control de  l’autoritat  de les referències. (4)

Davant d’aquesta pressió  la Viquipèdia té una excel·lent oportunitat per extreure i  emmagetzemar dades de les fonts de referència  per a qualsevol  petició intel·ligible,  fent-la  transparentment  verificable per als seus usuaris.  Cal un repositori que curi des d’una òptica humana i que integri  totes les citacions bibliogràfiques. Així les dades bibliogràfiques també seran  obertes, podran ser usades i re-usades  per qualsevol  persona per a qualsevol propòsit.(5)

Aquest és l’objectiu del projecte Wikidata:WikiProject Source MetaData: construir la suma de totes les citacions bibliogràfiques humanes

building-the-sum-of-all-human-citations-24-638

Amb aquest objectiu caldrà

  1. Construir per a cada citació l’ítem de les seves metadades
  2. Quan es mencioni una cita, fer-ho pel codi del seu ítem
  3. Lligar tots els identificadors de document i d’autor
  4. Mesurar l’ús de les fonts
  5. Enllaçar conceptes i fonts

En definitiva el projecte Wikidata:WikiProject Source MetaData ha d’arribar a ser un programa que permeti garantir la conservació de tot el coneixement humà i del seu origen, és a dir, els documents que li donen suport, i per tant autoritat.

building-the-sum-of-all-human-citations-35-638

Referències

(1) Grathwohl, Caser. Wikipedia comes of age. Chronicle of Higher Education. 2011, Jan 7
(2) Weinberger, David. [2b2k] Linking is a public good Joho the Blog. 2012, Feb 26
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verifiability,_not_truth
(4) https://tools.wmflabs.org/wikidata-todo/stats.php
(5) http://openbiblio.net/principles/

La portada i les dues diapositives pertànyen a la presentació Building the sum of all human citations 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s