Altmètriques i Viquipèdia, una amistat interessada

La publicació de la llista The Altmetric top 100 2015 (1) permet revisar com és de profunda la relació entre les Altmètriques i la Viquipèdia a partir de l’indicador altmètric de les mencions d’articles a Viquipèdia.

viqui-altmetric

 

 

 

 

 

score
Puntuació ponderada d’Altmeric.com

Des de principis de febrer de 2015 les mencions dins Viquipèdia a un article determinat intervenen en la seva puntuació altmètrica (2). S’entén per menció dins la Viquipèdia el fet que l’article formi part de les referències de l’entrada. Si es dona aquest cas, llavors, tal  i com s’explica a la pàgina de suport d’Altmetric (3)  se li assignarà a l’article una puntuació ponderada de 3. Ara bé, aquesta puntuació és estàtica. És a dir, si l’article és mencionat en altres entrades de la Viquipèdia, la seva puntuació altmètrica assignada es mantindrà en 3. Això es fa bàsicament per dues raons. La primera perquè un mateix article pot ser citat en moltes entrades, atesa la facilitat de cites internes dins la Viquipèdia i, per tant, no és comparable al rastreig de les mencions individuals en notícies corrents o en altres fonts del càlcul altmètric. En segon lloc també es vol evitar pràctiques de joc no gaire netes consistents en l’addició de manera retrospectiva de referències als seus resultats de recerca en porcions de diversos llocs de Viquipèdia.

donut

A la taula es pot veure l’assignació dels indicadors altmètrics més usuals, els quals, com ja sabem, es plasmen en diferents colors en la icona del donuts de coloraines.
Per a la Viquipèdia se li ha assignat el color gris fosc

 

informació W

La menció a la referència de Viquipèdia aporta informació complementària valuosa estructurada en tres parts:

  • 1.  L’entrada de Viquipèdia
  • 2. L’usuari viquipedista que ha inclós la menció
  • 3. La data en què l’ha feta i la pàgina interna de discussió on s’aprecien els canvis

 

La publicació de la llista anual The Altmetric top 100 2015 va camí de convertir-se en un esdeveniment. Autors, grups de recerca, institucions i, segurament, països i tot, i, sobretot, revistes científiques,redoblen els seus esforços per intentar escalar posicions en el rànquing “alternatiu” a l’oficial, al de les cites bibliogràfiques i el factor d’impacte de les revistes, per situar-se en lloc predominants en el rastreig de la menció social en línia.

L’edició de l’any passat contenia 5 articles amb autoria compartida d’autors de l’estat espanyol. Aquesta any, si no hem errat en els comptes, en són 9. Un d’ells en el lloc 5è.

Ara, però, el que voliem comentar era l’abast de Viquipèdia en aquesta llista.

En primer lloc cal tenir present, que de moment les mencions són només en la Wikipedia versió anglesa. Sembla ser que està previst que amb el temps anirant afegint les altres (2).
La llista top 100 permet visualitzar totes els articles per ordre de puntuació; o filtrar per revista, matèries, institució, país o tipus d’accés; i també permet ordenar pels diferents indicadors altmètriques. Entre ells, el nombre de referències  Viquipèdia.

 

taula artperref

Ens trobem que dels 100 articles de la llista, 47 no tenen puntuació altmètrica corresponent a Viquièdia perquè no hi són referenciats. La resta, 53, sí. Podríem dir doncs que un 50% són mencionats a Viquipèdia. Tots ells tindràn per tant 3 punts per al “donuts de coloraines”
A la segona i tercera columna de la taula en veiem el desglòs.
El total de referències mencionades a Viquipèdia és de 260.
Això fa una mitjana de 260 : 100 = 2,60  pel total d’articles;  o 260 : 53 = 4,90 pel total d’articles mencionats.

Scoring36

 

 

 

Article 36è, 109 mencions Viquipèdia

 

Scoring55  Article 55è, 19 mencions Viquipèdia

Scoring19  Article 19è, 10 mencions Viquipèdia

 

Arribats aquí podríem concloure que

  • per una banda,  l’indicador de menció a Viquipèdia no és un dels elements decisius en la suma de puntuació altmètrica. En canvi sí es pot afirmar, que per a un article el fet d’estar mencionat a Viquipèdia li atorga un estatus referencial-enciclopèdic pel que fa a la recerca sobre un tema, augmentant, per tant, la seva consulta.
  • per l’altra, els articles que es fan servir com  a referències a la Viquipèdia no cal que siguin els de més alta puntuació altmètrica. Ara bé, el fet de ser aquests articles mesurats per aquests indicadors ens aporta dades que no tením, ens permet fer seguiment del que sobre ells es diu, i en definitiva permet tenir la Viquipèdia al dia.

Com és sabut, no hi ha res com un interès compartit, o si més no, com dos interessos confluents per a que una amistat perduri.

 

Referències

(1)  Chines, Cat. The making of the Altmetric top 100 2015 Dec 14 2015

(2) Chines, Cat. New source alert: Wikipedia, Feb 4 2015

(3) Altmetric suport How is the Altmetric score calculated Nov 16 2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s