Amb les RDA els fons de les biblioteques es veuran al cap d’amunt d’internet

 

A la sessió d’avui Preparant-nos per a les RDA, dins les 14es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, s’ha posat l’èmfasi en que les noves normes catalogràfiques han d’aconseguir per fi que les col·leccions de les biblioteques ocupin un lloc destacat en els resultats de les cerques a Google i a altres cercadors d’internet.

conferencia

Imma Ferran de la BC i Anna Rovira de la UB  ens han explicat que les antigues regles, les Angloamericanes, ja s’han fet velles.
En el fons, tot i permetre el processament automàtic, estaven dissenyades per recollir la informació, principalment sobre monografies i publicacions en sèrie, en suports relativament breus: les fitxes dels catàlegs.

rdaLes RDA es presenten com les noves normes capaces de descriure i fer accessibles als usuaris tot tipus de recursos, ubicats en qualsevol mena d’institució.
Les RDA fan servir una nova terminologia: entitats, atributs i relacions, que pretén respondre millor  a les demandes dels usuaris i connectar millor amb altres comunitats de dades.

La confecció i ús de metadades ens permetrà enllaçar la informació dels catàlegs amb la web semàntica

web semantica 2

Del PC i el catàleg en línia, hem anat passant per la Web 1.0 (web tradicional); la Web 2.0 (web social); per anar arribant a la Web 3.0 (web semàntica tradicional). El proper estadi és la Web 4.o (web semàntica automàtica).
En l’estadi actual l’usuari encara és qui llença la cerca. En el 4.0 la cerca ja serà automàtica. En funció de la nostra activitat a la xarxa, la web presentarà quines són les obres que ens poden interessar, les novetats que apareixen o les editorials que treballen en els temes que seguim en la forma que ens agrada.

La consecució del vell anhel de la visibilitat del fons de les nostres biblioteques  sembla justificar els esforços duts a terme i els que ben aviat haurem d’iniciar per tal d’implementar les RDA.

Per a més informació: Cap a RDA. Biblioteca de Catalunya

Les diapositives reproduïdes són fotografies de les presentades a la sessió.

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s